Αντιμετώπιση κουνουπιών

όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Καταπολέμηση κουνουπιών

Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο και θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς των ανθρώπων παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα και με την οποία ρουφούν το αίμα του ξενιστή τους. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αβγά

Από τι προσελκύονται τα κουνούπια

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται
 • από την κίνηση
 • από την ομάδα αίματος στην οποία δείχνουν ιδιαίτερες προτιμήσεις
 • από τη σωματική θερμότητα
 • από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή
 • από τα έντονα χρώματα στα ρούχα μας.


Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα ενώ παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Παρά την άποψη που επικρατεί ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.

icon4

Διευθυνση

Πολυτεχνείου 45 Θεσ/νικη

icon4

Κινητό

6947 019461

icon4

Σταθερό

23130 85028

icon4

email

endoma.solutions@gmail.com

Αντιμετώπιση κουνουπιών σε εξωτερικό χώρο

Καντε κλικ στο κουμπί που θα βρείτε και επικοινωνήστε μαζί μας

Αντιμετώπιση κουνουπιών

Η επαγγελματική αντιμετώπιση των κουνουπιών στοχεύει στο στάδιο που είναι ακόμα προνύμφες (υδρόβιο στάδιο) και στο ενήλικο στάδιο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η εφαρμογή ξεκινά την εποχή που τα κουνούπια βρίσκονται σε ανώριμα στάδια και δεν έχουν εμφανισθεί τα τέλεια έντομα (νωρίς την άνοιξη) σε συνδυασμό με τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών.

Πιο συγκεκριμένα η μέθοδος που ακολουθείται για έναν ολοκληρωμένο έλεγχο του πληθυσμού κουνουπιών είναι:

Εντοπισμός

των εστιών αναπαραγωγής στα μέρη κυρίως που έχουμε στάσιμα νερά κι εφαρμογή σε αυτές κατάλληλων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων.

Χρήση κατάλληλων εγκεκριμένων

εντομοκτόνων σκευασμάτων, ώστε να ελέγξουμε τον πληθυσμό των τέλειων (ακμαίων) κουνουπιών.

Oλοκληρωμένο έλεγχο

του πληθυσμού και της ταυτότητας των κουνουπιών με την τοποθέτηση κατάλληλων (φερομονικών) παγίδων σύλληψης κουνουπιών, σε εξωτερικούς κυρίως χώρους

Η εφαρμογή γίνεται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους κι εστιάζουμε στο πράσινο (γρασίδι, δέντρα, κ.α.) και στις εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων (τοίχοι, μπαλκόνια, σκάλες, κ.α.)

tips.jpg

Χρήσιμες συμβουλές και μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

 • Περιορίζουμε όλες τις επιφάνειες εκείνες που λιμνάζουν νερά (λεκάνες, υδρορροές, παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό κ.α.)
 • Απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την βδομάδα.
 • Καλύπτουμε με σίτες του αγωγούς εξαερισμού των βόθρων.
 • Καλύπτουμε τις βάρκες και άλλον εξοπλισμό ώστε να μην μαζεύουν νερό της βροχής.
 • Τοποθετούμε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
 • Κουρεύουμε τακτικά το γρασίδι, τις φυλλωσιές (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια) και προτιμούμε το πότισμα να γίνεται κατά τις πρωινές ώρες. Χρησιμοποιούμε δε κατάλληλα ενδύματα με μακριά μανίκια και παντελόνια ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.
 • Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων επίσης δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Αντιμετώπιση κουνουπιών σε εξωτερικό χώρο

Καντε κλικ στο κουμπί που θα βρείτε και επικοινωνήστε μαζί μας

© 2017 designed by Sigma Marketing